Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Miten pitää vaatekaappi siistinä? 10 + 1 vinkkiä

Kamppailetko sinäkin sotkuun menevän vaatekaapin kanssa? Tuntuuko, että kaappi on täynnä, mutta silti sieltä ei löydy mitään päällepantavaa?

Lue vaatekaappien järjestämisen ammattilaisen vinkit ja järjestä vaatekaappisi niin, ettei se enää mene sotkuun.

10 + 1 vinkkiä siistiin vaatekaappiin 

  1. Laita väärän vuodenajan vaatteet pois silmistä.

    Hyviä paikkoja näiden vaatteiden varastoimiseen ovat esimerkiksi vaatekaapin ylä- ja alahyllyt tai vaatehuoneen peränurkka. Käytä kestokasseja, pukupusseja tai laatikoita ja merkitse esimerkiksi “kesävaatteet”, jotta löydät vaatteet sitten kun ilmat alkavat lämmetä.

  2. Käytä henkareita, mutta vain yksi vaate per henkari!

    Henkareita kannattaa käyttää muuhunkin kuin juhlavaatteiden säilytykseen. Henkarilta näkee helposti vaatteen, jolloin ei tarvitse nostella vaatepinoja hyllyillä. Lisäksi vaatteet säilyvät rypyttöminä. Muistathan kuitenkin, että helppokäyttöisyys ei enää toteudu, jos kasaat henkarille vaikkapa kolme kauluspaitaa päällekkäin.

  3. Käytä koreja tai laatikoita jakamaan hyllyjä.

    Etenkin syvät vaatekaappien hyllyt ovat hankalia, sillä niiden takaosaan ei pääse kunnolla käsiksi ja siksi hyllyjen perukoille saattaa unohtua vaatteita. Erilaisilla laatikoilla saat jaoteltua esimerkiksi aluspaidat, housut ja sukat omiin lokeroihinsa, mikä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista.

  4. Pystyynviikkaa.

    Oletko aina viikannut vaatteet hyllylle pinoihin päällekkäin? Kokeile pystyynviikkausta, jolloin vaatteet asetellaankin riveihin vierekkäin - ja hyödynnä edellisessä kohdassa mainittuja koreja ja laatikoita. Netistä löytyy paljon videoita, joilla opetetaan eri vaatekappaleiden pystyynviikkausta. Pystyynviikkauksen hyviä puolia ovat ensinnäkin se, että näet kaikki vaatteet yhtä hyvin, kun mikään ei jää toisen alle, ja vaatteiden ottaminen on helppoa, kun pinot eivät kaatuile.

  5. Aseta eniten käyttämäsi vaatteet paraatipaikalle.

    Mihin elämäsi aktiviteettiin tarvitset eniten vaatteita? Mihin pukeutuessa on eniten vaatekriisejä? Useimmilla vastaus näihin on työvaatteet tai ns. siistimmät vaatteet (mutta sinulla se voi olla jotakin muuta). Paraatipaikka tarkoittaa sitä kaappia, hyllyjä tai vaatetankoa, johon on helpoin pääsy ja joka on optimaalisimmalla käyttökorkeudella. Suosi henkarisäilytystä ja pystyynviikkausta.

  6. Karsi turhat pois.

    Tyypillisimpiä haasteita suomalaisnaisten vaatekaapeissa on vaatteiden liian suuri määrä sekä vuosirenkaat. Jälkimmäisellä tarkoitetaan niitä menneisyydessä käyttämiäsi vaatteita, jotka edelleen jostain syystä roikkuvat vaatekaapissasi, vaikka ovat mielestäsi liian kuluneita / pieniä / isoja / vääränmallisia / väärän värisiä / epämiellyttävää materiaalia jne. Ota tavaksi silmäillä vaatteitasi muutaman kerran vuodessa, jottei uusia vuosirenkaita pääse kertymään. Karsimiseen voit saada tukea tästä blogikirjoituksesta.

  7. Pysähdy pohtimaan tyyliäsi, jotta välttäisit jatkossa hutihankinnat.

    Tämän voi tehdä esimerkiksi karsinnan jälkeen. Millaisia vaatteita et käytä? Mitkä materiaalit tai värit eivät miellytä sinua tällä hetkellä? Tai harjoitukseen voi lähteä myös täysin toisesta suunnasta, etsimällä inspiraatiota naistenlehdistä tai Pinterestistä. Voit katsoa siihen ohjeet täältä.

  8. Järjestä paikka puolipitoisille vaatteille.

    Mihin laitat vaikkapa farkut, jotka ovat olleet kerran päällä, eivätkä vielä kaipaa pesua? Jotta välttyisit vaatteiden turhalta kulumiselta, ylimääräiseltä pyykkäämiseltä (ja pyykättyjen vaatteiden kaappiin lajittelulta), kannattaa puolipitoiset vaatteet säilyttää niin, että niillä todella on mahdollisuus päätyä uudelleen päälle. Osa varaa niitä varten paikan vaatekaapista, mutta yhtä hyvin niitä voi säilyttää vaikkapa oven päälle kiinnitettävässä koukkunaulakossa. Lisää vinkkejä kuvineen voit kurkata täältä.

  9. Tutustu kapselipukeutumiseen.

    Yllä mainitut vinkit on poimittu kapselipukeutumisen perusajatuksista. Kapselipukeutumisella tarkoitetaan metodia, jonka avulla kokoat elämäsi eri aktiviteetteja varten vaatevalikoiman (ns. kapselipuvuston), josta löydät helposti asut tilanteeseen kuin tilanteeseen ja jota päivität ensisijaisesti omasta vaatereservistäsi vuodenaikojen vaihtuessa. Kapselipukeutumisen hyötyjä ovat mm. että vaatesäilytys ei enää mene sotkuun kun kaikelle on paikkansa ja ajansäästö, kun vaatteiden yhdisteltävyys on hyvin mietitty. Kapselipukeutumiseen voit tutustua joko ilmaisessa Vaatekaappi Workshopissa tai suoraan Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssilla.

  10. Kutsu vaatekaapin järjestäjä kotiisi.

    Kuulostavatko yllä annetut vinkit hyvältä, mutta vaatekaapin sotku lannistaa, etkä oikein saa aloitettua yksin? Ei hätää, sillä voit kutsua asiantuntijan kotiisi laittamaan vaatesäilytyksesi kuntoon. Saat palvelusta myös kotitalousvähennyksen. Caps Look® -konsulttien esittelyt ja yhteystiedot löydät täältä - ole rohkeasti yhteydessä! Konsultin kotikäynnistä voit lukea lisää täältä.

    +1 Picture, or it didn't happen!

    Ennen kuin lähdet järjestämään vaatekaappiasi (yksin tai ammattilaisen kanssa), ota kuva muistoksi. Ota myös kuva valmiista, siivotusta vaatekaapista. Kuvien avulla on helppo myöhemmin palauttaa mieleen, mihin et enää halua palata, jos tuntuisi, että ote alkaa lipsua.

    Iloa ja selkeyttä vaatekaappiisi!

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.