Mitä kapselipukeutuminen tarkoittaa?

Kapselipukeutuminen tarkoittaa metodia, jossa luodaan ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka vaatekappaleet sopivat toisiinsa. Kapselipukeutumisen perustana on jokaisen oma tyyli ja elämäntyyli.

Kapselia päivitetään vuodenaikojen vaihtuessa, niin että esillä on aina vain relevantteja vaihtoehtoja. Muut vaatteet laitetaan reserviin, eli pois silmistä, jolloin ne eivät rasita päätöksentekoa arjessa.

Kenelle kapselipukeutuminen sopii?

Kapselipukeutuminen sopii sekä naisille että miehille, ja sitä voi soveltaa myös lasten vaatekaapissa. Monesti erityisesti naisilla on tilanteita, että vaatekaapissa on paljon vaatteita, mutta silti tuntuu ettei löydy mitään päällepantavaa. 

Kapselipukeutujana saat selkeyttä arkisiin vaatevalintoihin, parempaa järjestystä vaatekaappiisi, sekä selkeämmän oman tyylin, joka tuo lisää itsevarmuutta.

Kapselipukeutuminen ei vaadi tietynlaista vaatekaappia, vaan se sopii monenlaisiin vaatesäilytysratkaisuihin ja elämäntilanteisiin. Olennaista on halu saada vaatekaapin koko potentiaali käyttöön, karsien tarvittaessa turhaa. 

Kapselipukeutuminen sopii loistavasti tilanteisiin, joissa elämäntilanteesi tai kokosi on muuttunut, vaatepaljous häiritsee vaatevaraston optimaalista hyödyntämistä, tai sinulla on vaikeuksia muodostaa asukokonaisuuksia elämäsi eri tilanteisiin, koska vaatteita on liian vähän. 

Mitä hyötyä kapselipukeutumisesta on?

Kapselipukeutumisen hyödyt voidaan tiivistää kolmeen pääteemaan; ajan, rahan ja hermojen säästö. 

Kun vaatekaapissa on hyvin yhteensopivia, sinun tyyliisi ja elämäntyyliisi sopivia vaatteita, jotka toimivat käsillä olevana vuodenaikana, on lähteminen mihin tahansa helppoa ja nopeaa. Kun vaatekaapin äärelle pysähtyy neljä kertaa vuodessa ajatuksen kanssa, säästät muilta päiviltä aikaa, jonka voit käyttää johonkin muuhun. 

Rahan säästö perustuu erityisesti siihen, että kun osa vaatteista laitetaan pois silmistä reserviin, ne tuntuvat taas uudemmilta vuodenajan vaihtuessa kapselia päivittäessä. Kapselipukeutujat käyttävät tästä termiä omalla vaatekaapilla shoppailu

Vaatekriisien poistuminen tuo arkeesi harmoniaa ja vaatekaapin sotkeminen on lähestulkoon mahdotonta. Lisäksi sinulla on hyvä ja itsevarma olo vaatteissasi.

Mistä kapselipukeutuminen on lähtöisin?

Kapselipukeutumisen idea on lähtöisin jo sadan vuoden takaa. Amerikkalainen muotisuunnittelija Claire McCardell alkoi 1920-luvulla suunnitella työssä käyville naisille tyylikkäitä, hyvin tehtyjä valmisvaatteita. Häntä inspiroi amerikkalaisnaisten aktiivinen elämäntyyli. Olennaista oli, että vaatteita oli helppo huoltaa, jolloin ne säilyivät hyvänä käytöstä toiseen. McCardell alkoi käyttää Capsule dressing -termiä kuvaamaan helppoa matkapuvustoa, jota myytiin pakettihintaan ja joka mahtui mille tahansa matkalle näppärästi. Puvuston eri osien yhdisteltävyys oli avain monipuoliseen tyyliin kapselin pienestä vaatemäärästä huolimatta. 

Kapselipukeutumisen ajatusta kehitti eteenpäin lontoolainen vaateputiikin omistaja Susie Faux 1970-luvulla. Faux kehitti menetelmän, jossa vaatekaapissa on tietty määrä klassisia perusvaatteita, jotka eivät mene pois muodista. Lisäksi vaatekaappia päivitettiin sesongin vaihtuessa muutamilla sesongin väreillä ja senhetkisen muodin mukaisilla vaatteilla. Faux alkoi kutsua menetelmää nimellä Capsule wardrobe

Suositummaksi kapselipukeutumisen teki Donna Karan, joka vuonna 1985 julkaisi 7 vaatteen kapselimalliston, 7 easy pieces. Mallisto esiteltiin uudella tavalla, kapselina jonka osia kiireisten uranaisten oli helppo yhdistää toisiinsa. 

Monet tämän päivän kapselipukeutujat ovat kuulleet amerikkalaisen Courtney Carverin Project333-metodista, joka julkaistiin minimalismihaasteena vuonna 2010. Metodin ideana on luoda 33 vaatteen puvusto, jota käytetään kolmen kuukauden ajan. 

Suomeen kapselipukeutuminen saapui vuonna 2016. Suomalainen Caps Look® -metodi ottaa huomioon neljä vuodenaikaa, eikä kapseleiden vaatemäärä ole kiveen hakattu, vaan pohjautuu käyttäjänsä elämäntilanteeseen. Sisävaatteista koostuva kapseli voi olla kooltaan 10-35 vaatetta ja kapseleita kootaan useampia, elämän eri aktiviteettien ympärille.

 

Caps Look® -metodi

Caps Look® -kapselipukeutumisen metodissa on 5 askelta, joissa rakennetaan yksilöllinen vaatekaappi, joka perustuu sinun elämäntyyliisi ja henkilökohtaiseen tyyliisi. Vaatekaappi järjestetään optimaalisen vaatesäilytyksen periaatteiden mukaisesti ja viimeisessä vaiheessa opit päivittämään vaatevalikoimaasi elämäntilanteen, vaatekoon tai tyylin muuttuessa niin, että vaatekaappi on aina ajan tasalla ja palvelee parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos haluat oppia itsenäisesti Caps Look® -metodin ja päästä soveltamaan sitä heti omassa vaatekaapissasi, osallistu Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssille.

Jos haluat mieluummin kädestä pitäen -apua kotiisi, varaa Caps Look® -konsultin kotikäynti.

Kumpi sopisi sinulle paremmin?

Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssi Caps Look® -konsultit
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.