Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Järjellä ja tunteella –Miten suhtautua vaikeasti poistettaviin vaatteisiin?

Joskus vaatekaapin raivaus sujuu hyvin. Kirppiskassi täyttyy kuin huomaamatta ja luopuminen on helppoa. On helppoa päättää, mitkä vaatteet saavat jäädä kaappiin ja mitkä karsitaan.

Mutta mitä tehdä sitten, kun ne helpot poistot on tehty ja kaapissa on edelleen liikaa vaatteita?

Vaatteet ovat meille paljon muutakin kuin kasa kangasta ja lankaa. Syyt vaatekappaleisiin kiintymiseen ovat moninaiset. Syiden ymmärtäminen auttaa luopumaan sellaisista vaatteista, jotka ovat aiemmin tuntuneet mahdottomilta karsia.

 

Vaate on joskus ollut sinulle lempivaate

Olet tykännyt tästä vaatteesta kovasti ja tavallaan tykkäät edelleen, mutta jostain syystä tämä vaate ei enää päädy osaksi asukokonaisuuksiasi. Ehkä vaate kulahtanut tai olet jo ostanut paremman vastaavan tilalle. Voi myös olla, että oma tyyli on muuttunut ja lempivaate on siksi jäänyt pölyttymään kaappiin.

Kokeile luopua vanhoista lempivaatteistani kiitollisuuden kautta. Ajattele vaatetta lämmöllä. Lausu mielessäsi kiitokset tälle lempivaatteelle: “Kiitos, että oon saanut pitää sua, oot tuottanut mulle iloa ja kun oon käyttänyt sua mulla on ollut hyvä fiilis. Nyt elämä kuitenkin jatkuu ja menee eteenpäin.” Nyt on tullut aika päästää tästä vaatteesta irti.

 

Hintavat virheostokset 

Jokaiselle sattuu virheostoksia. Virheostos on vaate, joka ei hankkimisen jälkeen ole päätynyt päälle kuin kerran tai pari. Kaupassa se tuntui hyvältä idealta, mutta kotona tilanne onkin toinen… Pahimmillaan vaatteessa on edelleen hintalappu kiinni ja se roikkuu henkarikaapissa odottamassa ihmettä. Et raaski luopua siitä, koska sen ostaminen on vaatinut rahaa ja jos nyt annat sen eteenpäin koet, että menetät nuo rahat. 

Kerron sinulle yhden faktan: eurot eivät tule tilillesi takaisin sillä, että vaatetta säilötään kaapissa. Eikä tililtäsi lähde yhtään euroa, vaikka vaate laitetaan pois. Toivottavasti tämä tieto helpottaa käyttämättömistä ja aivan uudenkarheista vaatteista luopumista.

Toinen hyvä uutinen on se, ettei virheostokset kuitenkaan ole olleet pelkkää rahanhukkaa. Voi aina pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä tämä virheostos opetti minulle. Ehkä opit, ettei verkkokaupasta tilaaminen ole sinun juttusi, sillä et jaksa palauttaa tuotteita. Tai opit, että vaatekauppaan ei kannata mennä nälkäisenä tai liian hyväntuulisena. Hutiostos voi myös avata silmät sille, ettei tämä malli tai väri ole itselle sittenkään sopiva.

Jos kaapissa on joku hiljattain ostettu vaate, mikä ei ole tullutkaan käyttöön, kannattaa se myydä nyt. Siitä voi saada vielä muutaman euron takaisin. Muoti muuttuu ja vuoden päästä vaate ei välttämättä enää kelpaa kenellekään.

 

Joskus auttaa, kun ajattelee muita ihmisiä

Käyttökelpoinen vaate, joka ei juuri sinulle ole se lempijuttu, voi olla jonkun toisen lemppari ja ykkösvaate. Pitämällä tämän vaatteen säilössä omassa kaapissasi, saatat viedä toiselta mahdollisuuden käyttää sitä. Kyseinen vaate on sinulle pelkkää kaapintäytettä, mutta joku muu voi rakastua siihen vaatteeseen ja saada siitä paljon iloa. Ajattele tätä, kun seuraavan kerran päätät jättää virheostoksen kaapin pohjalle.

 

Vaatekaappi on jokaisen henkilökohtainen tila

Vaatekaapissa ei tarvitse pitää mitään sellaista, mitä ei itse sinne halua. Kyseessä on sinun kotisi ja sinun vaatekaappisi, joka on juuri sinun omaa henkilökohtaista tilaa. Kukaan muu ei voi sanella, mitä sinun vaatekaapista täytyy löytyä. Kun avaat vaatekaapin oven ja näet vaatteita, joita ei tule pidettyä, sisäinen puheesi kuulostaa jotakuinkin tältä: “voi kun tuotakin pitäs pitää mutku se ei käy näiden housujen kaa, ja sit on tuokin tuossa, mut ei sitäkään ehdi käyttää…”.

Tuo tunne on pohjimmiltaan syyllisyyttä ja häpeää. Me naiset olemme sille erityisen alttiita. Vaatekaappisi sisällön ei kuulu aiheuttaa sinulle syyllisyyttä. Vaatekaapin kuuluu palvella sinua. Vaatekaapin sisällön kuuluu tuoda hymy huulillesi ja olla käytännöllinen juuri sinulle. Siellä ei tarvitse olla mitään vaatteita, mistä et tykkää, vaikka olisit saanut ne lahjaksi. Lahjan antaja ei varmasti halua, että sinulle tulee kurja olo tuosta käyttämättä jääneestä lahjasta. Voit antaa sen jollekin, joka pitää siitä oikeasti ja saat itsellesikin hyvän mielen.

 

Vaatteet ovat sinua varten –sinä et ole vaatteita varten

Et ole vaatteille mitään velkaa. Yksikään vaate ei ansaitse yhtään henkari- tai hyllypaikkaa vain siksi, että se on päätynyt kotiisi. Vaatteiden tarkoitus on ilahduttaa ja palvella sinua. Jos ne eivät tee tällä hetkellä kumpaakaan, niiden on aika mennä. Sinulla on lupa antaa niiden mennä.

Löytyykö sinun vaatekaapista vaatteita, joista et raaski päästää irti, vaikka niitä ei tule käytettyä?

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.