Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Mitä kapselipukeutuminen on?

Olet ehkä kuullut termit kapselivaatekaappi, kapselipukeutuminen ja Caps Look® -metodi. Termit ovat viime vuosina olleet esillä eri medioissa ja moni puhuu niistä. Mutta mitä ne tarkoittavat? Tässä postauksessa opit, mitä tarkoittaa kapselivaatekaappi sekä mitä hyötyä Caps Look® -metodin omaksumisesta ja kapselipukeutumisesta on juuri sinulle.

Ratkaise ongelma: Kaappi täynnä vaatteita, mutta ei mitään päällepantavaa

Oletko ollut tilanteessa, että vaatekaappisi on täynnä vaatteita, mutta silti sieltä on vaikea löytää mitään päällepantavaa. Jos vastasit kyllä, tutustu kapselipukeutumiseen - se ratkaisee tämän ongelman!

Kapselipukeutuminen tarkoittaa metodia, jolla luodaan ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka vaatekappaleet sopivat toisiinsa. Näin poistetaan valinnan vaikeus ja selätetään jokapäiväiset pukeutumisongelmat, joita kokee 93% suomalaisnaisista (Elfan säilytystilatutkimus).

Mistä kapselipukeutuminen on lähtöisin?

Claire McCardell

Ensimmäiset viitteet kapselipukeutumisesta juontavat jo 100 vuoden taakse. Amerikkalainen muotisuunnittelija Claire McCardell alkoi 1920-luvulla suunnitella työssä käyville naisille tyylikkäitä, hyvin tehtyjä valmisvaatteita, sillä häntä inspiroi amerikkalaisnaisten aktiivinen elämäntyyli. Olennaista oli, että vaatteita oli helppo huoltaa, jolloin ne säilyivät hyvänä käytöstä toiseen.

McCardell käytti termiä “capsule dressing” kuvaamaan helppoa matkapuvustoa, jota myytiin pakettihintaan ja joka mahtui mille tahansa matkalle näppärästi. Puvuston eri osien yhdisteltävyys toisiinsa oli avain monipuoliseen tyyliin “kapselin” pienestä vaatemäärästä huolimatta.

Susie Faux

Kapselipukeutumisen ajatusta kehitti eteenpäin lontoolainen Wardrobe-vaateliikkeen omistaja Susie Faux 1970-luvulla. Faux kiinnitti huomiota siihen, että naiset ostavat liikaa huonosti tehtyjä vaatteita lyhytaikaiseen käyttöön ja halusi tähän muutoksen.

Niinpä Faux kehitti menetelmän, jossa vaatekaapissa on tietty määrä perusvaatteita, jotka eivät mene pois muodista, mistä syystä samoja vaatteita pystyy käyttämään sesongista ja vuodesta toiseen. Vaatekaappia päivitettiin sesongin vaihtuessa, lisäämällä kapseliin muutamia perusvaatteisiin yhdisteltäviä sesongin ja senhetkisen muodin mukaisia vaatteita. Faux antoi menetelmälle nimeksi “capsule wardrobe”. Fauxin kantava ajatus oli, että uskottavampi ja ammattimaisempi pukeutuminen tuo naisille lisää itseluottamusta.

Donna Karan

Suositummaksi kapselipukeutumisen teki muotisuunnittelija Donna Karan, joka 1985 julkaisi 7 vaatteen kapselimalliston, “7 easy pieces”. Mallistoon kuului bodysuit, hame, löysät housut, hyvin istuva jakku, kashmirpusero, valkoinen paita ja suuri huivi.

Karanin malliston vaatteet eivät olleet kenellekään uusia, mutta hän esitteli ne uudella tavalla - kapselina, jonka osia oli helppo yhdistää toisiinsa. Mallisto julkaistiin aikana, jolloin naiset alkoivat saada yhä enemmän jalansijaa työelämässä. Rajatumpi, helposti yhdisteltävä vaatevalikoima palveli kiireisiä uranaisia erinomaisesti.

Courtney Carver

Amerikkalainen Courtney Carver loi 2010 Project333-metodin, jonka idea on aina 3 kuukauden välein päivittää vaatekaappiin 33 vaatetta, mukaan lukien takit, kengät, laukut, asusteet ja korut. Kyseessä oli siis minimalistinen vaatehaaste, jolla on tiukat säännöt.

Iina Lappalainen

Kapselipukeutumisen toi Suomeen Iina Lappalainen vuonna 2016. Hän perusti ensimmäisen suomenkielisen kapselipukeutumisen blogin ja rekisteröi termin Caps Look® -metodi, joka on armeliaampi ja paremmin sovellettavissa Suomen ilmastoon kuin Project333.

Caps Look® -metodissa kootaan aina käyttövaatekapseli seuraavalle vuodenajalle eli noin kolmelle kuukaudelle, ottaen huomioon sen, mitä tarpeita ulkoilman lämpötila asettaa. Vaatteiden määrä ei ole kiveen hakattu, vaan lähtee pikemminkin käyttäjänsä elämäntilanteesta ja aktiviteeteista, joihin helposti yhdisteltäviä asuja tarvitaan. Sisävaatteista koostuva kapseli voi olla kooltaan 10-35 vaatetta, riippuen muun muassa siitä, kuinka usein halutaan pestä pyykkiä.

Mikä on kapselivaatekaappi ja mitä hyötyä siitä on?

Kapselivaatekaappi (tai kapselipuvusto) on rajattu kokoelma vaatteita, jotka sopivat juuri sinun tyyliisi ja tämänhetkiseen elämäntyyliisi.

Kapselivaatekaappi auttaa sinua pukeutumaan oman tyylisi mukaisesti asuihin, joissa tunnet olosi kotoisaksi tilanteessa kuin tilanteessa. Nopeutat jokapäiväisiä lähtöjä, kun sinun ei enää tarvitse tuskailla asuvalintojen kanssa. Kun käyt kolmen kuukauden välein läpi, millaisia vaatteita sinulla on, teet järkevämpiä vaatehankintoja ja panostat enemmän laatuun.

Kapselipukeutuminen sopii kaikille, sillä se mukautuu jokaisen omaan tyyliin ja elämäntyyliin. Kun haluat oppia, miten koostaa oma täydellinen kapselivaatekaappisi, tule mukaan Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssille!

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.