Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Värianalyysi - 10 kysymystä ja vastausta

Oletko pohtinut jotakin värianalyysiin liittyen? Löydät luultavasti vastauksen tästä alta. 

1. Mitä värianalyysi tarkoittaa?

Värianalyysi tarkoittaa sinulle parhaiden värisävyjen tunnistamista, yleensä eri väristen huivien avulla. Värianalyysin taustalla on tapa luokitella värisävyjä ja yhdistää niitä ihmisväritykseen.

Värianalyysin perustana on ihon pohjasävy, jotka jaetaan karkeasti kylmiin ja lämpimiin. 

Caps Colors® -värianalyysissa ihon pohjasävyn selvittämiseen käytetään kasvojen alle tuotavia eri sävyisiä kankaita. 

Jos ihon pohjasävy on harmoniassa esimerkiksi kylmien, murrettujen ja vaaleiden sävyjen kanssa, on henkilön värivuodenaika Kesä. Jos taas lämpimien, kirkkaiden ja vaaleiden sävyjen kanssa, on värivuodenaika Kevät. 

Ihon pohjasävyn lisäksi katsotaan myös henkilön muuta väritystä, kuten silmien ja hiusten luonnollista sävyä. Näiden ei kuitenkaan anneta liikaa vaikuttaa lopputulokseen, sillä molemmat muuttuvat iän myötä - mikä on pikavärianalyysien haaste. 

 

2. Mistä värianalyysi sai alkunsa?

Värianalyysin juuret ovat taiteessa, sekä tavassa luokitella värisävyjä ja yhdistää niitä ihmisväritykseen. Taiteilija Albert Munsellin kehittämässä värijärjestelmässä värisävyjä luokitellaan niiden kolmen ominaisuuden, värilämpötilan, tummuuden ja kirkkauden, mukaan. 

Munsellin luokittelu on pohjana 1940-1950-luvuilla syntyneelle värianalyysiajattelulle. Värianalyysin uranuurtajia ovat mm. Suzanne Caygill ja Bernice Kentner.

Alusta lähtien värianalyysissa on pyritty toistamaan ihmisen ihon, hiusten, silmien ja huulten sävyjä sekä löytämään näiden kanssa harmoniassa olevia muita sävyjä.

 

3. Milloin värianalyysi tuli Suomeen?

Moni tänä päivänä kolme-nelikymppinen nainen muistaa lapsuudestaan, että oma äiti kävi värianalyysissa ja hyödynsi värikarttaa vaatehankinnoissaan.

Värianalyysi rynnisti suomalaisnaisten tietoisuuteen 1980-luvulla Carole Jacksonin Color me Beautiful -nimisen kirjan myötä, joka käännettiin suomeksi Kaunistu väreillä (1986). Tämä käynnisti useamman vuoden kestäneen värianalyysibuumin. 

1990-luvulla Suomessa ilmestyi muitakin värianalyysikirjoja, kuten Christel Buscherin Värianalyysi - Löydä omat värisi (1992).

 

4. Miksi värianalyysi unohtui ysärin villityksen jälkeen?

Tietoisuuden ja kysynnän myötä markkinoille tuli erilaisia värianalyysipalvelua tarjoavia yrityksiä. Osa keskittyi tahkoamaan rahaa pikavärianalyyseilla, joka valitettavasti vaikutti koko alan arvostukseen.

Positiivisena asiana tästä buumista jäi ymmärrys siitä, että värillä on väliä - jokaiselle on olemassa huonommin ja paremmin sopivia värisävyjä, ja ne on mahdollista oppia tunnistamaan. Myös termit värivuodenaika ja vuodenaika jäivät elämään.

 

5. Miksi värianalyysi kiinnostaa taas?

2020-luvulla kuluttajat ovat tuskallisen tietoisia maapallon kantokyvyn rajoista. Moni on alkanut tarkastella kulutustottumuksiaan kriittisemmin ja haluaa vaatteissakin panostaa laatuun määrän sijaan.

Värianalyysi on yksi merkittävä keino vähentää hutiostoksia. Kun tuntee itselle parhaiten sopivat värisävyt, voi hankkia laadukkaita, pitkäikäisiä vaatteita ja sivuuttaa kokonaan ne, joiden tietää olevan itselle epäedullisia.

6. Mitä hyötyä värianalyysista on?

Värianalyysin tuloksena saat tietää värivuodenaikasi sekä sinulle parhaiten sopivat neutraalit värit ja korostusvärit. Lisäksi opit, mitkä värisävyt sopivat sinulle huonoiten - esimerkiksi tekevät väsyneen tai sairaan näköiseksi.

Värianalyysin jälkeen voit käyttää saamaasi tulosta ohjenuorana niin oman vaatekaapin selkiyttämisessä kuin tulevissa vaate-, koru-, meikki- tai silmälasihankinnoissakin, sekä hiusten värjäyksessä.

Omiin parhaisiin väreihin pukeutumalla korostat kasvojesi luontaista hehkua. Tämä tarkoittaa, että voit halutessasi myös vähentää meikkaamista ja näyttää silti yhtä freesiltä ja upealta.

 

7. Mitä värianalyysi maksaa?

Värianalyyseja on hieman eri hintaisia, riippuen esimerkiksi palvelun laajuudesta tai toimipaikasta.

Caps Colors® -värianalyysi on 187 euroa riippumatta siitä, missä päin Suomea tulet värianalyysiin ja kaikki värianalyysin tekijät ovat saaneet alan uusimman, perusteellisen koulutuksen.

Värianalyysi maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä sen avulla vältät jatkossa hutihankinnat esimerkiksi vaatekaupoilla tai optikkoliikkeessä. 

Oman värianalyysiaikasi varaat kätevästi sähköisestä ajanvarauksesta


8. Miksi joissakin värianalyyseissa on tuloksena muutakin kuin neljä vuodenaikaa?

Värianalyysit jaetaan karkeasti kategorioihin Seasonal tai Tonal.

Seasonal tarkoittaa värivuodenaikoja (Kevät, Kesä, Syksy, Talvi).

Tonal puolestaan tarkoittaa dominoivan, sekundäärisen ja tertiäärisen ominaisuuden määrittämistä (Lämmin, Kylmä, Syvä, Vaalea, Kirkas, Murrettu). Esimerkiksi henkilö voisi olla dominoivalta tekijältään Lämmin, ja lisäksi Syvä sekä Murrettu. Värivuodenajaksi muutettuna tämä tarkoittaisi Syksyä.

Osassa värivuodenaikoihin perustuvista analyyseista jaetaan värivuodenaikojen sisällä tulos esimerkiksi kolmeen alakategoriaan, jolloin mahdollisia tulosvaihtoehtoja on neljän sijaan 12. Caps Colors® -värianalyysissa pitäydytään selkeyden vuoksi neljässä värivuodenajassa, mutta asiakkaan kanssa keskustellaan analyysin aikana sekä lopun soveltamisosuudessa siitä, mitkä sävyt sopivat erityisen hyvin kyseisen värivuodenajan sisältä ja neuvotaan värikartan käytössä.

 

9. Voiko värikartan ostaa tulematta värianalyysiin?

Kyllä voi, mutta sitä suositellaan vain jos sinulle on joskus tehty värianalyysi.

Caps Colors® -värikartta on laadukas, kankainen 30 sävytilkkua sisältävä kartta, johon vertaamalla tiedät, kuuluuko esimerkiksi harkinnassa oleva vaatehankinta samaan väriperheeseen kuin oma värivuodenaikasi.

Jos tiedät värivuodenaikasi, voit tilata Caps Colors® -värikartan täältä 

10. Voiko värianalyysiin tulla yhdessä ystävän kanssa tai pienellä ryhmällä?

Värianalyysiin voi ehdottomasti tulla myös yhdessä. Etuna tällöin on, että näkee myös toiselle tehtävän analyysin ja saa jakaa uuden kokemuksen itselle tärkeän ihmisen kanssa.

Värianalyysi on mahdollinen myös pienryhmille, 3-4 henkilölle. Ryhmävärianalyysi on ollut erittäin pidetty esimerkiksi äitien ja aikuisten tytärten hemmotteluhetkenä sekä erilaisten tiimien virkistyspäivän ohjelmana.

Yrityksille ja muille organisaatioille on mahdollista räätälöidä myös Johdatus värianalyysiin -luento, johon voi osallistua suurempikin porukka. Tarjouspyynnön voi lähettää sähköpostilla [email protected]


+ Bonus: Voiko värianalyysien tekemistä opiskella jossakin?

Jos värianalyysien tekeminen kiinnostaa ja haluaisit luoda siitä itsellesi lisätuloa, kannattaa tutustua Caps Colors® -värikonsulttikoulutukseen. Koulutus järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2023 pääkaupunkiseudulla. 

Lue täältä lisää värikonsulttikoulutuksesta

 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.