Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Melinan vaatekaappi - järjestäminen ja talvikapseli

Caps Look sai etuoikeuden kurkistaa Melinan vaatekaappiin. Turkulainen Melina käy ensimmäistä vuotta lukiota. Hän on kova tekemään vaateostoksia, mutta ei niin ahkera laittamaan vaatteita eteenpäin, joten vaatteita on päässyt kertymään. Omien sanojensa mukaan hänellä ei ole koskaan elämänsä aikana ollut siistiä vaatekaappia, eikä hän ole koskaan tehnyt sinne kokonaisvaltaista karsintaa. Mainio haaste järjestäjälle siis!

Projekti aloitettiin määrittelemällä tavoite ja Melinan tyyli

Tavoite: turhan karsiminen ja talvikapselin (puvuston) rakentaminen

Tyyli: sivistynyt/siisti (koulussa) ja tomboy/street (vapaa-ajalla)

Alkutilanne. Huh huh! 

"Siis oh my god mul on paljo vaatteita!" Kaapit tyhjennettiin sängylle vaatelajeittain omiin kasoihinsa: topit, t-paidat, hupparit, neuleet, kauluspaidat, hameet, mekot, housut, alusvaatteet, uimapuvut.

Kun kaapit oli pyyhitty, aloitettiin talvikapselin kokoaminen. Ihan ensimmäiseksi Melina sai vastata kysymykseen: mitä laittaisit huomenna kouluun päälle? Melina kaivoi kasasta esille mustat housut ja muutaman paksun neuleen. Ne toimivat puvuston pohjana. Niiden viereen kerättiin muita lempivaatteita ja vaatteita, jotka ovat olleet ahkeralla käytöllä viime viikkoina. Koko ajan tsekattiin vaatteiden yhdisteltävyyttä toisiinsa. Se olikin helppoa, sillä Melinalla oli aktiivikäytössä vain parit housut, jokta molemmat olivat mustia!Tyhjät kaapit pyyhittiin ja säilytystilat mietittiin uusiksi. Vasemmanpuolimmaisessa kaapissa oli vaatetanko ja pari hyllyä. Kaappi oli täynnä sekalaista tavaraa. Ehdotin, että ritiläkorit siirretään reunimmaisiin (tangollisiin) kaappeihin ja hyllyt keskimmäiseen. Oikeanpuolimmaisesta kaapista tulisi käyttövaatekaappi, vasemmanpuolimmaisesta vaatteiden säilytyskaappi ja keskimmäisestä hyllykaapista saataisiin kovasti kaivattua säilytystilaa tavaroille.

Kun puvustoon valitut vaatteet ovat näkyvillä, näkee koko ajan millainen kapseli on kehittymässä.Melinan omat talvisuosikit löytyivät helposti - neuleita, ruutupaitoja ja pari sievää valkoista t-paitaa. Minä asettelin vaatteita esille sitä mukaa, kun Melina valitsi niitä kasoista.  

Näissä kuvissa on siistimpiä kouluvaatteita. Näiden lisäksi Melina valitsi suosikkinsa koti-/vapaa-ajanvaatteiksi. Lisäksi valittiin urheiluvaatteet, jotka jäävät talveksi käyttöön.

Talvikapseli on valmis!

Kun talvipuvusto oli koossa, siihen kuuluvat vaatteet laitettiin oikeanpuolimmaiseen kaappiin. Tangolle tulivat collegepaidat, ruutupaidat, t-paidat ja housut. Ylimpään koriin viikattiin neuleet, jotka olisivat venyneet henkarilla. Seuraavaan koriin viikattiin koti-/vapaa-ajanvaatteet, seuraavaan alusvaatteet ja sukat ja alimpaan urheiluvaatteet ja one pice -haalari. Vaatteet mahtuivat juuri sopivasti omille paikoilleen.

Kouluvaatteisiin (tangolla ja ylimmässä korissa olevat) tuli VAIN 17 vaatekappaletta. Aika hyvin nuorelta vaatehamsterilta! ”Musta tuntuu että toi kaappi ei tarvitse mitään lisää ja jos siitä poistaisi jotain, niin sitten siitä puuttuisi jotakin olennaista”, sanoi Melina.

Lempineuleet viikattiin pystyyn

Neuleet viikattiin värin mukaan järjestykseen

Kotivaatteet. Tästä on helppo löytää etsimänsä! 

Alusvaatekoriin löytyi sopivat tilanjakajat muualta huoneesta.

 

Tässä kohtaa oli oikea hetki kaffepaussille.

Kun silmä oli saanut levätä siistissä ja harmonisessa kaapissa, oli aika siirtyä loppujen vaatteiden kimppuun.

Tilanne heti kapselin kokoamisen jälkeen.

 

Aloitimme mekoista, koska ne menevät henkarille. Siitä siirryimme muihin henkarivaatteisiin. Melina otti jokaisen vaatteen yksitellen käteen ja tunnusteli mikä fiilis vaatteesta tulee. Lempivaatteet ja hyvän fiiliksen vaatteet tunnistaa nopeasti. Ne laitettiin suoraan kaappiin. Joidenkin kohdalla vaadittiin pidempää pohdintaa. Henkarivaatteista edettiin huppareihin ja niistä alaosien kautta muihin pitkähihaisiin, t-paitoihin ja lopuksi toppeihin. Viimeiseksi jäivät sekalaiset: uikkarit, aamutakki, vyöt.

Vaatteet lajiteltiin kolmeen osaan: kaappiin, poistokasaan ja ehkä-kasaan. Poistokasaan kertyi Melinan mukaan yllättävän paljon vaatteita. Ehkä-kasaan tuli muutamia vaatteita, joiden kohtalosta päättäminen oli vaikeaa, emmekä halunneet hidastaa prosessia jumittumalla niihin. Ne vaativat vielä kypsyttelyä.

Säilytettävät eri kauden vaatteet viikattiin koreihin ja ripustettiin henkarille.

Poistokasa. Liian pieniä, liian suuria,
loppuun käytettyjä ja virheostoksia. Kiitos ja näkemiin!


Lopputuloksena vasemman puolimmaisessa säilytyskaapissa on kaksi lähes tyhjää koria. Siellä voi halutessaan säilyttää vaikka pyyhkeitä ja lakanoita. Eri kauden vaatteet ovat helposti saatavilla. Kun tulee aika siirtyä kevätkapseliin, Melina voi nostaa korit sängylle ja koostaa siitä helposti uuden kapselipuvuston - kuin shoppailisi omassa vaatekaapissaan! Käyttövaatteet siirretään oikeanpuolimmaiseen kaappiin, johon on helpoin pääsy, ja eri kauden vaatteet laitetaan säilöön vasemmanpuolimmaiseen kaappiin.

Valmista tuli!


Melinalle syntyikin jo illan aikana visioita tulevista kevään ja kesän kapselipuvustoista. 

Iso kiitos Melinalle, kun rohkenit avata kaappisi ovet Caps Lookin lukijoille!

Aikaa kului:

4 tuntia, josta

  • 45min kaappien tyhjennys ja hyllyjen siirtäminen  ja pyyhintä
  • 1h 15min talvipuvuston kokoaminen ja kaappiin laitto
  • 2h muiden vaatteiden karsiminen, viikkauksen opettelu ja kaappiin viikkaaminen
 
Tulossa: Miten valita säilytettävät ja poistettavat vaatteet? Tällaisia apukysymyksiä käytin Melinan kanssa.

 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.