Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Konmari tuntuu vaikealta - mikä avuksi?

Oletko ihminen, joka tekee vuoden vaihtuessa uudenvuodenlupauksia? Nyt alkaa uusi elämä: kuntoilu, terveellinen ruokavalio, kunnon yöunet, siisti ja harmoninen koti! 

Elämää on hankala laittaa uusiksi kertarysäyksellä. Helpompaa on lähteä liikkeelle pienistä muutoksista, joita toistaa sinnikkäästi niin, että niistä tulee uusi tapa. Keskitytään tässä siihen, miten elämään voisi saada lisää iloa ja selkeyttä aloittamalla vaatekaapista.

Konmari pähkinänkuoressa

Moni tuntee Marie Kondon lanseeraaman Konmari-metodin. Metodi perustuu siihen, ettei järjestetä vähän kerrallaan, vaan tartutaan isompiin kokonaisuuksiin ja kysytään jokaisen tavaran kohdalla "Tuottaako tämä minulle iloa?"

Marie Kondon mukaan järjestäminen on tapahtuma, joka tulisi viedä yhtäjaksoisesti päätökseen. Kondon mukaan se on asia, joka tarvitsee tehdä vain kerran elämässä kunnolla.

Kokemukset vaatehuoneen konmarittamisesta

Olen itse tehnyt vaatehuoneessani konmari-raivauksen vuonna 2017, kun olin lopen kyllästynyt pursuilevaan vaatesäilytykseeni. Kuvaan prosessia tarkemmin tässä blogitekstissä.

Konmari-raivaus oli omalla kohdallani puhdistava kokemus ja tarvittava ISO MUUTOS, sillä olimme laittamassa kotiamme myyntiin ja täpötäysi vaatehuoneeni hävetti minua. Mutta kaikille konmari ei sovi. Se voi tuntua aivan liian isolta urakalta, ja lopputulemana saattaakin olla entistä pahempi sotku, jos päätösten tekeminen ja luopuminen on hankalaa.

Lempeästä luopumisesta vaihtoehto konmarille 

Jos konmari kuulostaa liian jättimäiseltä urakalta, suosittelen ottamaan lempeämmän lähestymistavan luopumiseen. Sen sijaan että kaikki vaatteet pitäisi käydä läpi yksitellen kerralla, voisitkin ottaa kapselipukeutujien näkökulman asiaan: "Mitä vaatteita haluan käyttää elämäni aktiviteeteissa tämän talven aikana?" Tai vielä spesifimmin: "Mitä vaatteita haluan käyttää töissä tänä talvena?"

Kapselipukeutujana keskityt niihin vaatteisiin, jotka ovat sinulle mieleisiä, toimivat arjessasi, sekä ovat helppoja yhdistellä toisiinsa. Voit tässä hetkessä sivuuttaa täysin esimerkiksi kesävaatteiden läpikäynnin, koska ne eivät joka tapauksessa ole nyt relevantteja vaihtoehtoja.

Vaikka voit kapselin kokoamisen yhteydessä tehdä lopullistakin karsintaa, se ei ole välttämätöntä. Voit siirtää kapselin ulkopuolelle jääviä vaatteita myös reserviin, pois näkyvistä. Kun seuraavan kerran koostat kapselia, etkä ole hetkeen nähnyt reservissä olevia vaatteita, on tunneside niihin heikentynyt, jolloin luopumista voi tehdä lempeämmin.

Keskity helmiin

Sen sijaan että tekisit luopumisesta "pakkoa" itsellesi, keskitykin vaatekaappisi ehdottomiin helmiin - lempivaatteisiin, joita haluat käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Kun vertaat muita vaatteita suosikkeihisi, on usein helpompi havainnoida, mikseivät nämä toiset yllä suosikkien tasolle. Se voi johtua vaatteen materiaalista, väristä, leikkauksesta, tyylistä, tai vaikka näiden yhdistelmästä. 

Jos haluat lähteä liikkeelle pienimmästä mahdollisesta askeleesta, kokeile 10x10-minikapselia, joka menee kaikessa yksinkertaisuudessaan näin: Valitse 10 toisiinsa hyvin sopivaa vaatetta ja tee niistä 10 erilaista asukokonaisuutta kymmenelle päivälle. 10x10 -haaste on hyvä maistiainen kapselipukeutumisesta, sillä sen aikana huomaa, miten helposti rajallisella vaatevalikoimalla saa aikaan mielenkiintoisia ja omannäköisiä asuja, joissa on mukava olla. 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.