Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Miten kapselipukeutuminen lisää kestäviä valintoja?

Yhä useampi meistä on herännyt kuluttamisen kestämättömyyteen ja haluaa tehdä fiksumpia kulutusvalintoja, jotka ovat kestävämpiä myös ympäristön kannalta. Kapselipukeutuminen on yksi hyvä keino lisätä kestävää vaatteiden kuluttamista.

Mitä kapselipukeutumisella tarkoitetaan?

Kapselipukeutumista pyritään toisinaan käyttämään kaupallisesti väärin, tietynlaisten asukokonaisuuksien myymiseen. Tällaisiin nettiartikkeleihin törmää erityisesti Ruotsissa. Ne ovat tyypillisimmillään tietyn brändin sisältömarkkinointia, jossa kerrotaan, että kun ostat vaatekappaleet x, y ja z, kaikki vaatekriisisi ratkeavat. Mutta eihän se mene ollenkaan niin! Miksi? No siksi, että ihmisillä on erilaisia tyylejä ja elämäntilanteita, joten kaikki eivät todellakaan tarvitse cashmere-neuletta ja mustaa polvipituista hametta. 

Sen sijaan että kapselipukeutumisella tarkoitettaisiin tietynlaista vaatekokonaisuutta, sillä tarkoitetaan metodia, jolla luodaan ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka vaatekappaleet sopivat toisiinsa. Olennaista ei ole tietty vaatemäärä tai tietyt vaatekappaleet, vaan sopivuus kantajansa tyyliin ja elämän aktiviteetteihin.

Kun tuntee oman tyylinsä, tekee vähemmän hutiostoksia

Kapselipukeutumisessa lähdetään liikkeelle oman tyylin määrittelemisestä. Oletko enemmän housu-, hame- vai mekkotyyppi? Pidätkö värikkäistä vaatteista vai hillityistä kuoseista? Kuvailisitko tyyliäsi naiselliseksi, boheemiksi, rennoksi, minimalistiseksi vai runsaaksi? 

Oma tyyli on saattanut hukkua vuosien varrella, esimerkiksi äitiyden myötä. Monesti omat vaatteet ovat liian lähellä, ja niitä on liikaa, jotta selkeä tyyli erottuisi vain vaatekaappia katsomalla. Siispä on fiksua irrottautua hetkeksi omalta vaatekaapilta ja tehdä ihannetyyli-harjoitus (täällä ohjeet).

Oman ihannetyylinsä voi kuvailla esimerkiksi kännykän muistiin, jolloin siihen on helppo palata vaatekaupoilla ja kysyä itseltään: "Jos nyt teen tämän vaatehankinnan, viekö se minua lähemmäs ihannetyyliäni? Vai kauemmaksi siitä?"

Omalla vaatekaapilla shoppailu

Tunnistatko tilanteen, että kesän lähestyessä tekee mieli rynnätä vaatekaupoille inspiroitumaan herkullisen värisistä kesähepeneistä? Kotiin viemisiksi tarttuu muutama kesämekko ja kun laitat niitä kotona kaappiin, huomaat, että viime kesältäkin oli ihania mekkoja odottamassa - olit vain ehtinyt unohtaa ne. Koska Suomen kesä on melko lyhyt, etenkin kesävaatteiden hamstraaminen on hassua. Eihän aikaa käyttää niitä ole loppuen lopuksi kovinkaan montaa viikkoa. 

Kapselipukeutuja pysähtyy oman vaatekaappinsa äärelle aina vuodenajan vaihtuessa tekemään seuraavien noin kolmen kuukauden vaatevalinnat. Vaatteet, jotka eivät päädy paraatipaikalle käyttövaatteisiin, jätetään reserviin (tai karsitaan turhina). Kun kesäauringon pilkottaessa katsastaakin ensin viime kesän mekkoreservin, tuntuu kuin pääsisi shoppailemaan omalla vaatekaapilla. Saa kokea iloa suosikeista, jotka pian päätyvät taas päälle, ilman että menee yhtään rahaa tai kulutetaan tippaakaan luonnonvaroja.

Vaatteiden huoltaminen ja puolipitoiset

Kun kapselipukeutujalla on vaatekaapissaan vähemmän vaatteita esillä, tulee niistä tyypillisesti pidettyä parempaa huolta kuin runsauden pulassa kylpevästä vaatekaapista. Vaatekaapin sisältö tuo iloa, sen sijaan että se rasittaisi tai jopa ahdistaisi. 

Tiedätkö, mitä ovat puolipitoiset vaatteet? Ne ovat sellaisia vaatekappaleita, jotka ovat jo olleet päällä, mutta eivät ole vielä likaisia ja kelpaavat siksi päälle uudelleenkin ennen pesua. Esimerkiksi farkkuja pestään usein liikaa, mikä kuluttaa niitä aivan turhaan. Kapselipukeutujat miettivät myös puolipitoisille vaatteille säilytyspaikan, josta ne on helppo huomata uusia asukokonaisuuksia pohtiessa.

Muistathan kestäviä vaatemerkkejä tutkiessasi tämän:
Kestävin vaate on se, joka sinulta jo löytyy.

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.