Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Vuodenaika vaihtuu myös vaatekaapissa

Suomessa on neljä vuodenaikaa, jolloin tarvitaan erilaisia vaatteita. Vuodenajan vaihtuessa kannattaa pakata pois näkyviltä ne vaatteet, joille ei ole käyttöä seuraaviin noin kolmeen kuukauteen. Näin selkiytät valintojen tekemistä vaatekaapillasi.

Pidä esillä vain meneillään olevan vuodenajan mukaiset vaatteet

Kapselipukeutumisen keskeinen periaate on, että esillä on vain niitä vaatteita, joita käytät juuri nyt. Vaatteet sopivat elämäntyyliisi ja pukeutumistyyliisi, ovat sopivan kokoisia ja meneillään olevan vuodenajan vaatteita. Kapselin päivittäminen vuodenajan vaihtuessa tuo myös mukavasti vaihtelua pukeutumiseen. Kun pääset shoppailemaan omalla vaatekaapillasi aina kauden vaihtuessa, vähentyy tarve ostaa uutta.

Hyvä nyrkkisääntö on, että talvivaatekapseliin siirrytään noin joulukuun paikkeilla, kevätvaatekapseliin maaliskuussa, kesävaatekapseliin kesäkuussa ja syysvaatekapseliin syyskuussa. Ajankohdat eivät kuitenkaan ole kiveen hakattuja, vaan enemmänkin kannattaa seurata ulkoilman lämpötilaa.

Täytyykö kaikki kapselin vaatteet vaihtaa?

Yleinen harhaluulo on, että kapselin kaikki vaatteet pitäisi vaihtaa kauden vaihtuessa. Tämä ei pidä paikkaansa! Useimmiten riittää, kun vaihtaa noin 30-50% vaatekaapin sisällöstä.

Esimerkiksi monet syksyllä käytetyistä housuista ja neuleista ovat vallan käyttökelpoisia myös talvella, mutta talveksi haluat ehkä käyttöön pitkähihaisempia aluspaitoja sekä myös niitä lämpimämpiä villatakkeja ja huiveja.

Tai ehkä sinulla on tiettyyn vuodenaikaan sidottuja värejä, esimerkiksi kesällä vaaleampaa ja kylminä kuukausina tummempia. Vaihdettavien vaatteiden määrä riippuu paljon siitä, millaisia vaatteita sinulla on, sekä kuinka vaihtelunhaluinen olet.

Pari kertaa vuodessa on hyvä tehdä perusteellisempi vaatekaapin siivous, jolloin vaatekaapin sisältö tyhjennetään kokonaan, puhdistetaan hyllyt ja käydään läpi kaikki vaatteet. Koska varsinaisia talvi- ja kesävaatteita on monesti varastoituna erikseen, on suurempi päivitys luontevaa tehdä silloin, kun siirrytään syysvaatteista talvikapseliin ja vastaavasti kevätkapselista kesäkapseliin.

Kun käyt läpi vaatteita, pohdi samalla, haluatko luopua jostakin. Pakkaa poistettavat heti omaan kassiinsa ja huolehdi niiden kuljettamisesta esimerkiksi kirpputorille mahdollisimman pian. Muista myös täydentää ostoslistaasi, jos poistat huonokuntoisen vaatteen, jonka tilalle suunnittelet hankkivasi uuden.

Väärän vuodenajan vaatteet reserviin

Kapselipukeutumisessa kutsutaan reserviksi niitä vaatteita, jotka on pakattu pois näkyviltä. Reservivaatteet voi pakata esimerkiksi laatikoihin tai kestokasseihin vaatekaapin ylimmille ja alimmille hyllyille, vaatehuoneeseen perälle, tai sängynaluslaatikkoon. Niitä ei kannata laittaa liian hankalaan paikkaan, jotta seuraavan kerran vuodenajan vaihtuessa ne on jälleen helppo ottaa esille.

Kun pakkaat vaatteita reserviin, muistathan katsoa, että vaatteet ovat puhtaita ja kuivia, jotta ne pysyvät hyvinä jatkossakin.

 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.