Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Webinaari Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Värianalyysi - olenko kevät, kesä, syksy vai talvi?

Oletko huomannut, että tietyn väriset vaatteet saavat ihosi näyttämään tasaisemmalta, silmäsi kirkkaammilta ja koko ilmeesi freesimmältä? 

Tämä johtuu siitä, että tietyt värisävyt sopivat sinulle paremmin kuin toiset. Esimerkiksi vain 12% suomalaisista on parhaimmillaan mustissa vaatteissa - he ovat niitä, joiden värivuodenaika on Talvi.

Mitä värianalyysi tarkoittaa?

Värianalyysi tarkoittaa sinulle parhaiden värisävyjen tunnistamista, yleensä eri väristen huivien avulla. Värianalyysin taustalla on tapa luokitella värisävyjä ja yhdistää niitä ihmisväritykseen. 

Muistat ehkä kuulleesi värianalyysista 1980-1990-luvulla, jolloin elettiin sen kulta-aikaa Suomessa? Ehkä olet jopa käynyt silloin värianalyysissa ja pohdit, pitääkö tulos yhä paikkansa.

Sävyjen luokitteluun ja erottamiseen on monenlaisia järjestelmiä, mutta yhteistä niille on, että pohjana on Munsellin väriavaruus
; kolmiuloitteinen esitystapa, jossa ihmissilmällä havaittavissa olevat värisävyt on eroteltu sen mukaan, miten värin kolme perusominaisuutta: värilämpötila, tummuus (valööri) ja kirkkaus (saturaatio) kussakin sävyssä yhdistyvät. 

Kuten muutkin värianalyysit, Caps Colors® -värianalyysi perustuu ihonsävyyn. Lisäksi katsotaan silmien ja hiusten luonnollista sävyä. Analyysi tehdään huiveilla, jolloin myös asiakas näkee, miten erilaiset värit vaikuttavat kasvoihin ja olemukseen.

Värianalyysin lopputulosta kutsutaan värivuodenajaksi. Vaihtoehtoja ovat siis Kevät, Kesä, Syksy ja Talvi.

Mitä hyötyä värianalyysista on?

Värianalyysimenetelmät perustuvat ajatukseen, että ihminen on parhaimmillaan käyttäessään samoja värisävyjä kuin mistä hänen oma värityksensä muodostuu.

Värianalyysin hyötyjä ovat esimerkiksi:

- Kun tiedät, minkä värisissä vaatteissa näytät parhaimmalta, olet itsevarmempi pukeutuja ja vältyt hutiostoksilta, jotka jäävät kaapin perukoille

- Kun koostat vaatekaappisi sinulle parhaiten sopivan värimaailman ympärille, (esim. syvät ja kylmät sävyt tai vaaleat ja lämpimät sävyt), on vaatteita helppo yhdistellä ja olemuksesi on tasapainossa

- Saat lisää rohkeutta käyttää sinulle parhaiten sopivia värejä, mikä vaikuttaa positiivisesti itsetuntoosi

- Värianalyysin tulos pätee myös koruihin ja asusteisiin; esimerkiksi silmälasien hankinta helpottuu

- Haluaisitko meikata vähemmän? Värianalyysin mukaisiin sävyihin pukeutuminen tasoittaa ihosi sävyä, vähentää juonteita ja tummia silmänalusia, eli näytät paremmalta myös ilman meikkiä.

- Haluaisitko löytää parhaat sävyt meikkiin? Värikarttasi sävymaailma pätee yhtä lailla meikkiin kuin vaatteisiinkin. Esimerkiksi kylmät Talvi ja Kesä näyttävät paremmilta viileänsävyisissä ja siniseen taittavissa huulipunissa, kun taas lämpimille Syksylle ja Keväälle sopivat esimerkiksi ruskeaan ja koralliin taittavat sävyt.

Miten värianalyysi käytännössä tehdään?

Caps Colors® -värianalyysissa kartotetaan ensin asiakkaan nykyinen pukeutuminen sekä mihin värianalyysista haetaan apua. Joskus tarve on konkreettisesti se, että asiakas haluaa pukeutua monipuolisemmin ja vahvistaa tyyliään oikeiden värien kautta, toisinaan taas värien äärellä ollaan esimerkiksi uuden elämäntilanteen myötä. 

Alkukartotuksen jälkeen asiakas istuu peilin eteen. Hänelle laitetaan päälle valkea kaapu, ettei paidan väri häiritse analyysin tekemistä. Pitkät hiukset laitetaan taakse, tarvittaessa kiinni.

Asiakkaalla voi olla vähän meikkiä, mutta huulipuna ja mahdollinen aurinkopuuteri otetaan pois, jotta olemus on luonnollinen ja eri värien vaikutus näkyy selvästi. 

Erilaisia värisävyjä aletaan testata huiveilla lähtien liikkeelle vaaleimmista neutraaleista. Sen jälkeen edetään tummiin neutraaleihin ja lopulta korostusväreihin. Pisteenä iin päällä ovat koruvärit. Värisävyjä testataan aina vähintään kahdelta vuodenajalta, jolloin erot on helpompi havaita.

Analyysin tekijä siirtyy aina välissä sivuun asiakkaan takaa, jotta asiakas näkee vain itsensä huivien kanssa. Havainnoista keskustellaan analyysin kuluessa ja tavoitteena on, että asiakas huomaa muutokset myös itse.

Kun asiakkaan värivuodenaika on löytynyt, käydään vielä läpi, miten tietoa sovelletaan käytäntöön. Esimerkiksi mitä värejä kannattaa välttää tai korvata toisilla, mikä on tärkeää monivärisissä vaatteissa, sekä millaisia sävyjä lähelle kasvoja valitsemalla olemus on erityisen upea ja hehkuva. 

Lopuksi asiakkaalla on mahdollisuus ostaa taskukokoinen Caps Colors® -värikartta, jossa on hänen värivuodenajalleen valitut 30 kangastilkkua helpottamaan päätöksentekoa niin vaate-, meikki- kuin koru- ja silmälasikaupoillakin.

Värianalyysiin on hyvä varata aikaa noin 2 tuntia.

Varaa aika värianalyysiin

Haluaisitko tulla värianalyysiin? Lue lisää ja varaa aikasi nettiajanvarauksesta, niin löydetään yhdessä sinulle parhaat värisävyt!

Värikästä vuotta 2022!

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.