Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Vaatekaapin ryhtiliike: Vierailu Täyttä tavaraa -podcastissa

Sain kutsun tulla puhumaan Tavaravalmentaja Sannan Täyttä Tavaraa -podcastiin vaatteiden karsimisesta ja järjestämisestä. Tässä tekstissä avaan teemaa ja lisää voit kuunnella podcast-jaksosta, jonka löydät blogin lopusta.

Mitkä ovat tyypillisimmät haasteet suomalaisten vaatekaapeissa?

1. Liikaa vaatteita.
Tyypillinen ongelma on, että kaappi on täynnä, mutta silti ei tunnu löytyvän mitään päällepantavaa.

2. Vuosirenkaat. 
Vaatekaapissa säilytetään usein myös menneiden vuosien vaatteita, joita ei enää tule puettua päälle. Vaatteisiin liittyy paljon muistoja.

3. Väärä järjestys. 
Moni säilyttää vaatteita useassa paikassa, esim. hyllyssä ja lipaston laatikossa. Tällöin kokonaisuutta ei hahmota. Vaatekaapissa säilytetään usein myös muuta kuin vaatteita. 

4. Ostetaan toiveminälle.
Jos vaatekaupoille mennään ilman selkeitä tarpeita, kaupat luovat tarpeita ja toiveita, jotka eivät välttämättä ole linjassa oman tyylisi ja/tai elämäntyylisi kanssa.

5. Suunnitelmallisuus puuttuu.
Kuten ruokakauppaankin, myös vaatekauppaan kannattaisi mennä ostoslistan kanssa, sekä pohtia uusia vaatteita hankkiessa yhdisteltävyyttä jo omistamiesi vaatteiden kanssa.

Mitä hyötyä karsimisesta ja järjestämisestä on?

Vaatekaapissa on turha roikottaa passiivisia vaatteita, jotka eivät koskaan päädy päälle. Kun karsit vaatekaapistasi turhaa, hahmotat paremmin, mitä sinulla on. Näin lempivaatteesi saavat ansaitsemansa tilan ja asuvalintoja on helpompi tehdä, mikä säästää aikaa arjessa. Väljemmän vaatekaapin siistinä pitäminen on huomattavasti helpompaa kuin sellaisen, jossa henkarit on ahdettu tiukkaan ja hyllyt pursuilevat. 

Kun järjestät vaatekaappisi uudelleen, kannattaa suosia mahdollisimman paljon henkarisäilytystä sekä pystyynviikkausta. Näillä tekniikoilla ei ole mahdollista, että mikään vaate jäisi toisen taakse piiloon ja vaatteiden ottaminen kaapista sekä paikoilleen laittaminen on todella helppoa. Kun vaatesäilytyksesi on selkeä ja kutsuva, aloitat aamusi hyvällä mielellä, ilman turhautumista. Tarpeesi piristää itseäsi vaatteiden shoppailulla vähenee ja oma tyylisi selkiytyy, kun sinulla on esillä mukavia, sopivankokoisia ja juuri tähän vuodenaikaan sopivia vaatteita. 

Kapselipukeutumisella vaatekaappi järjestykseen 

Kapselipukeutuminen tarkoittaa, että pidetään esillä rajatumpaa vaatevalikoimaa, joka sopii sinun tyyliisi, elämäntyyliisi ja käsillä olevaan vuodenaikaan. Kapselipuvusto koostuu useista erilaisista kapseleista, joista kukin on koottu tiettyyn käyttötarkoitukseen, esimerkiksi:

  • Työvaatteet - siistit, tyylikkäät
  • Kotivaatteet - rennot, mukavat
  • Kyläilyvaatteet - siistit, rennommat kuin työvaatteet
  • Juhlavaatteet - juhlavat, naiselliset
  • Urheiluvaatteet - sporttiset, hyvin hengittävät

Kussakin kapselissa on noin 15-30 vaatetta. Loput vaatteet on pakattu reserviin, pois silmistä. Koko kapseli pitäisi nähdä kerralla, jotta asujen valinta on mahdollisimman helppoa. Kapseleita päivitetään 4 kertaa vuodessa, vuodenajan vaihtuessa.

Kapselipukeutumisessa lähdetään liikkeelle siitä, että kootaan vaatteet pinoihin vaatelajien mukaan. Tällöin yleensä hahmottaa, jos jotakin vaatelajia on suhteessa paljon enemmän tai vähemmän kuin jotakin toista. 

Seuraavaksi pohditaan, mitkä ovat oman tyylin kulmakiviä - eli niitä lempivaatteita, joita useimmin tulee valittua päälle. Näiden kulmakivien ympärille lähdetään koostamaan kapselia.

Jos et ole heti valmis siirtymään kapselipukeutujaksi, niin kokeile sitä vaikkapa koostamalla lempivaatteistasi ns. 10x10 -minikapseli, eli 10 vaatetta, joita yhdistelemällä saat ainakin 10 sinulle mieleistä asukokonaisuutta. Tämä auttaa hahmottamaan, että vähemmälläkin pärjää, ja pystyt itse asiassa toteuttamaan paremmin luovuuttasi, kun vaihtoehtojen määrä on rajatumpi. 

Kapselipukeutumisen myötä tulet luonnostaan taitavammaksi karsimisessa. Tämä johtuu siitä, että kun laitat osan vaatteista pois näkyviltä (reserviin), saat vaatteisiin etäisyyttä, jolloin tunneside löyhenee. Jos seuraavan kerran kapselia päivittäessäsi reservissä oleva vaate sopisi vuodenaikaan, mutta et edelleenkään valitse sitä kapseliin, on siitä helpompi luopua, lempeästi mutta päättäväisesti. 

Kuuntele Täyttä tavaraa -podcastin jakso #27 tästä ja ota myös Tavaravalmentaja Sannan some seurantaan

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.