Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Webinaari Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Oikeilla vaatteiden sävyillä hehkua kasvoille

Me naiset tiedämme, että muoti kulkee sykleissä. Mutta oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että vaatekaupoissa tarjolla olevat värit noudattavat myös usein vuoden kiertoa?

Keväällä ja kesällä valon lisääntyessä tarjolle tulevat vaaleat, raikkaat sävyt kuin yhtä aikaa heräävän luonnon kanssa, syksyisin puolestaan mausteiset ja syvemmät, lämpimät ruskan sävyt, petroolinsininen ja sinapinkeltainen. Talvisin taas on tarjolla etenkin mustaa ja harmaata, sekä joku kirkas väriläiskä - sähkönsininen, vahva vihreä tai punainen. 

Tunne sinulle parhaat värit

Muotiin liittyy se, että suuret markkinointikoneistot pyrkivät ohjailemaan kuluttajien käyttäytymistä kertomalla, mitä pitäisi milloinkin ostaa. 

Olet kuitenkin todennäköisesti huomannut, että tietyt värit ja niiden sävyt saavat ilmeesi hehkumaan, ja toiset puolestaan himmentävät kasvojesi sävyjä, tekevät sinut jopa väsyneen, sairaan tai kalpean näköiseksi. Tämä johtuu siitä, että ihonsävymme ovat erilaisia.

Myös suomalaista syntyperää olevista naisista löytyy ihonsävyltään vaaleampia ja tummempia, viileitä ja lämpimiä, sekä niitä, joiden kasvojen yleisilme on pehmeä ja niitä, joilla se on kirkas. 

Mistä värianalyysi on saanut alkunsa

Värianalyysin taustalla on tapa luokitella värisävyjä ja yhdistää niitä ihmisväritykseen.
Taiteilija Albert Munsell
 kehitti värijärjestelmän, jonka mukaan luokittelemme sävyt niiden kolmen ominaisuuden (värilämpötilan, tummuuden eli valöörin ja kirkkauden eli saturaation) mukaan.

Taiteilija ja opettaja Johannes Itten puolestaan havaitsi yhteyden muun muassa ihmisten maalauksiin valitsemien sävyjen ja heidän oman fyysisen värityksensä välillä.

Varsinainen värianalyysi syntyi 1940-1950-luvuilla. Uranuurtaja oli muun muassa taiteilija ja stylisti Suzanne Caygill, joka oppi työnsä kautta havaitsemaan miten erilaiset sävyt eri ihmisiä pukevat.

Suomeen värianalyysi rantautui 1980-luvulla Carole Jackson
in Color Me Beautiful -kirjan ja ideologian kautta. Kun hänen kirjansa Kaunistu väreillä (1986)
 julkaistiin suomeksi, alkoivat samalla myös neljän värivuodenajan analyysit (Talvi, Kevät, Kesä, Syksy)
 Suomen markkinalla ja naiset valtasi värianalyysibuumi.

Monet tämän päivän neljänkympin korvilla olevista naisista muistavat lapsuudestaan, että äiti, kummitäti tai joku muu läheinen nainen kävi värianalyysissa 80-90-lukujen taitteessa. 

Kuten trendit yleensäkin, värianalyysibuumi kesti aikansa ja alalle tuli erilaisia yrittäjiä. Osa keskittyi tekemään nopeita pikavoittoja, eli pikavärianalyyseja liukuhihnaperiaatteella, esimerkiksi naisteniltojen ohjelmanumerona. Sanomattakin on selvää, että työ joka sisältää tarkkaa havainnointia kärsii, jos se tehdään parin tunnin sijaan 15 minuutissa.

Miksi värianalyysi on jälleen pinnalla

Osa edellisen buumin aikaan pikavärianalyysissa käyneistä naisista on saanut täysin väärän tuloksen analyysissa. Ja se on saattanut määrittää heidän pukeutumistaan pahimmassa tapauksessa yli 30 vuotta.

Perusteellisessa Caps Colors® -värianalyysissa on käynyt naisia, jotka ovat epäilleet aiemmin tehdyn pika-analyysin tulosta niin paljon, että ovat halunneet tulla uudelleen analysoitavaksi. Eräs Talvi-nainen muuttuikin perusteellisella analyysilla Kesäksi ja toinen Syksyn leimaa kantanut Talveksi. 

Viime vuosina värianalyysi on tehnyt uutta tulemistaan. Tähän on varmasti vaikuttanut kestävän pukeutumisen trendi, joka on syrjäyttänyt pikamuotialaa. Naiset haluavat tehdä pitkäikäisiä vaatehankintoja, joten laadusta ja yksittäisestä vaatteesta voidaan maksaa enemmän, jos laatuvaate palvelee vuosia.

Kun tuntee itselleen parhaat värisävyt, on helpompi tehdä perusteltuja hankintoja, joiden avulla näyttää aina freesiltä, energiseltä ja säteilevältä. Huolella tehty värianalyysi maksaa pian itsensä takaisin.

Erilainen lähestymistapa sesonkiväreihin

Caps Look® -kapselipukeutujien facebook-yhteisössä virisi alkuvuodesta keskustelu, jonka ydin oli, mistä voi ostaa oman värivuodenaikansa vaatteita.

Naiset kaipasivat vaateputiikkia tai verkkokauppaa, jonka valikoimassa olisi kerrottu, mitkä vaatteiden sävyt sopivat viileälle ja vaalealle Kesä-naiselle, mitkä korostavat Kevät-naisen luonnollista kullanhohtoisuutta, mitkä tuovat entisestään syvyyttä Syys-naisen lämpimään ja murrettuun lookiin, ja mitkä puolestaan kirkastavat ja tuovat kontrastia Talvi-naisen luonnostaan "lumikkimaiseen" olemukseen. 

Caps Lookilla on mainio yhteistyökumppani, kapselivaatebrändi a la LOUKO. Malliston takana oleva suunnittelija ja yrittäjä Satu Ala-Louko oli heti valmis koostamaan yhdessä mallistostaan minikapselit värivuodenaikojen mukaan, helpottamaan värianalyysissa käyneiden naisten tuskaa oikeiden sävyjen löytämisessä.

Vaikka nyt käsillä onkin kevään vuodenaika, löytyy a la LOUKO mallistosta myös ihania asukokonaisuuksia kesä-, syksy- ja talvi värivuodenaikojen naisille. Inspiraatioksi koostimme yhdessä Sadun kanssa maistiaiset mallistosta, yhden kullekin värivuodenajalle.

Tässä ensimmäisessä kuvassa ovat kevään ja syksyn lämpimät väripaletit, joissa sävyt on taitettu keltaisella. Vaalea ja heleä kevät vasemmalla, syvempi ja murretumpi syksy oikealla.  

Tässä kesän ja talven viileät sävyt, joiden sävyjä sininen taittaa (alempi kuva). Vaalea ja murrettu kesä vasemmalla, syvä, kirkas ja kontrastinen talvi oikealla. 

Kevätnainen 

Jos olet kevätnainen, ihonsävysi on enemmän lämmin kuin kylmä. Kevätnaiset ovat tyypillisisesti "kullanhohtoisia" ja vaaleita. Kasvojen yleisilme on pikemminkin kirkas kuin pehmeä. 

Kevätnainen hehkuu väreissä, jotka heijastavat kasvoille lämmintä, kirkasta valoa. Jos olet kevätnainen, kokeile mm. korallinpunaista, persikkaa, lämmintä keltaista, raikasta vihreää, turkoosia ja kermansävyistä valkoista. 

Kesänainen

Jos olet kesänainen, ihonsävysi on enemmän kylmä kuin lämmin. Kesänaiset ovat tyypillisisesti melko vaaleita ja moni kuvailee hiuksiaan "maantiensävyisiksi". Kasvojen yleisilme on pehmeä, ehkä jopa utuinen. 

Kesänainen hehkuu väreissä, jotka heijastavat kasvoille kylmää, pehmeää valoa. Jos olet kesänainen, kokeile mm. ruusunpunaista, vadelmanpunaista, sitruunan sisäosan vaaleaa keltaista, farkunsinistä, laventelinlilaa ja kylmää mutta pehmeää valkoisen sävyä. 

Syysnainen

Jos olet syysnainen, ihonsävysi on enemmän lämmin kuin kylmä. Syysnaiset ovat monesti "oliivi-ihoisia" ja tummia. Kasvojen yleisilmeessä on syvyyttä, mutta pehmeyttä.

Syysnainen hehkuu väreissä, jotka heijastavat kasvoille lämmintä, pehmeää valoa ja tuovat olemukseen kontrastia. Jos olet syysnainen, kokeile mm. lohenpunaista,  ruosteenpunaista/-ruskeaa, lämmintä beigeä, metsänvihreää, petroolinsinistä ja osterinvalkoista. 

Talvinainen

Jos olet talvinainen, ihonsävysi on enemmän kylmä kuin lämmin. Talvinaiset ovat tyypillisisesti kontrastisia ja heillä on vahvat piirteet. Kasvojen yleisilme on pikemminkin kirkas kuin pehmeä. 

Talvinainen hehkuu väreissä, jotka heijastavat kasvoille kylmää, kirkasta valoa, tai vahvistavat kontrastisuutta. Jos olet talvinainen, kokeile mm. fuksianpunaista, burgundinpunaista, vahvoja sinisen sävyjä, kylmää ja syvää harmaata, aitoa vihreän sävyä ja vitivalkoista. Myös musta näyttää kasvojesi alla upealta, kun muiden värivuodenaikojen naiset se tekee helposti väsyneen ja kalpean näköisiksi.

Apua väreihin 

Oletko jo löytänyt omat sävysi, jotka saavat sinut hehkumaan?

Mikäli kaipaat apua, olet tervetullut värianalyysiin - varaa vain sinulle sopiva aika Caps Colors® -ajanvarauskalenteristamme. 

Jos olet jo käynyt värianalyysissa, suosittelemme lämpimästi a la LOUKO -mallistoa sekä asiantuntevaa henkilökohtaista palvelua Helsinki Fashion Housen putiikilla

Upean värikästä kevättä! 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.