Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Webinaari Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Entäpä jos täydentäisit ja personoisit kapselipuvustoasi neulomalla ja ompelemalla?

Teksti ja kuvat: Johanna Ikonen

Täydellinen vaatekaappi, jonka sisältämät vaatteet sopivat omaan tyyliin ja josta löytyy aina päällepantavaa, on monen naisen haave. Caps Lookin metodi tarjoaa vastauksen siihen, mitä vaiheita täydellisen vaatekaapin saavuttaminen sisältää. Kun on aika päättää, miten täydennät Caps Lookin avulla määrittelemääsi unelmien vaatekaappia, valinnan mahdollisuuksia on monia.

Vaatteita voi ostaa uutena ja käytettynä, ja vaatteita voi teettää omien mittojen mukaan. On myös vaatelainaamoja, joista vaatteen voi lunastaa itselleen käyttöön määräajaksi. Itse tekemällä voit kuitenkin paitsi päättää mitä materiaaleja ja värejä käytät, myös personoida vaatekaappisi sisältöä käyttäen omaa luovuuttasi. On myös mahdollista käyttää kaikkia näitä tapoja täydellisen kapselipuvuston kokoamiseen ja lisäksi soveltaa neulonta- ja ompelutaitoja valmiiden vaatteiden ja asusteiden muokkaamiseen.

Neulonta ja ompelu ovat toki taitoja, joiden oppimiseen tarvitaan aikaa ja harjoitusta. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa, ja mestaria kenestäkään ei tarvitse tulla, jotta voisi personoida vaatekaappinsa sisältöä. Mahdolliset karmivat muistot koulun käsityötunneilta eivät ennusta onnistumista käsityöprojekteissa aikuisena. Onneksi. Myös aikuisena voi oppia käsityötaitoja. Vaatekaappiin on mahdollista saada itsetehtyä sisältöä heti ensimmäisestä projektista alkaen, varsinkin jos pitää mielessään pari vinkkiä.

 

Kun lähtee liikkeelle aloittelevana neulojana tai ompelijana ei kannata haukata kerralla liian suurta palaa. Asusteet, kuten kaulaliinat ja huivit, ovat hyviä aloittelijan projekteja, koska ne ovat yleensä pienempiä kooltaan kuin vaatteet, joten ne myös valmistuvat nopeammin ja helpommin. Niihin ei myöskään kulu yleensä yhtä paljon materiaalia kuin vaatteen tekemiseen, joten investointi materiaaleihin on pienempi kuin hankittaessa kangasmetrejä tai lankakeriä kokonaiseen vaatteeseen. Riippuen hieman asusteesta, niiden ei tarvitse istua päälle täydellisesti samoin kuin vaatteen, vaan asuste on armollisempi istuvuuden kannalta.

Aloittelevan neulojan ja ompelijan on myös hyvä pitää mielessä se, että lankojen värit ja kankaiden kuosit kannattaa valita sen mukaan, mitä oikeasti uskoo käyttävänsä. Näin jo ensimmäinen valmis tuote päätyy varmasti käyttöön, eikä jää kaapin nurkkaan käyttämättömänä siksi, ettei väri tai kuosi sovi omaan tyyliin tai muun kapselipuvuston kanssa yhteen. Värillä on myös suuri vaikutus siihen, kuinka onnistuneena projektiaan pitää.

 

Kumpaa sitten kokeilisi vai tarvitseeko valintaa edes tehdä?

Neulonta- ja ompelutaitoja voi kehittää tavallaan samanaikaisesti, rinta rinnan. Koska neuleprojekti kulkee helposti menossa mukana, voi neulontataitojaan kehittää ja neuleprojektiaan viedä eteenpäin vaikkapa työmatkalla bussissa tai junassa, luennolla, tai hammaslääkärin odotusaulassa. Jotkut ottavat neuletyönsä mukaan jopa baariin! Ompelu voikin sitten olla harrastuksista se, johon keskittyä enemmän kotona.

 Neulonta ja ompelu ovat taitoja, jotka täydentävät toisiaan, joten siinäkin on syytä kerrakseen sekä tarttua puikkoihin että painaa jalka ompelukoneen polkimelle. Kukapa voisi vastustaa lämmintä villapuseroa talvipakkasella tai vilpoista kesämekkoa 30 asteen helteessä? On myös täysin mahdollista neuloa kesäksi ja ommella talveksi. Molemmat taidot pitävät huolen siitä, että vaatekaappisi sisältö on monipuolinen ja että sieltä löytyy päällepantavaa vuodenajasta riippumatta.

 

On syytä ottaa huomioon pari muutakin seikkaa – nimittäin aika ja raha.

Koska neulonnassa kangas ja siitä muodostuva neuletyö valmistetaan itse silmukka kerrallaan, vaatii neuletyön valmistuminen aikaa. Neulonta verkkaisuudellaan on kuitenkin mannaa mielelle. Käsien ja puikkojen rytmiset toistot rentouttavat ja on palkitsevaa nähdä neuletyön valmistuvan silmukka silmukalta.

Ompeleminen sujuu yleensä neulontaa sutjakkaammin, vaikka siihen sisältyykin monta vaihetta ennen kuin kangaskappaleet ovat valmiit ompelukoneen työstettäviksi. Kangas tulee pestä valmiin vaatteen kutistumisen välttämiseksi, kaava on hyvä jäljentää kaavapaperille ennen leikkaamista ja kangas on järkevää silittää ennen kuin ryhtyy leikkaamaan kaavanmukaisia kappaleita. Mutta samaa kaavaa voikin sitten käyttää useampaan kertaan.

Aloittelevalle neulojalle riittää vaatimaton määrä tarvikkeita – sopivat puikot neuletyötä varten, lankaa, tylppä neula langanpäiden päättelemiseen, ja mahdollisesti virkkuukoukku pudonneiden silmukoiden pelastamiseen. Jos neulominen sitten vie pikkusormenkin mennessään tarvitaan puikkoja useita erilaisia riippuen projektista, käytettävästä langasta ja omasta käsialastasi, mutta puikkoja löytyy monelle eri budjetille.

 Vasta-alkajalle sopivat pienemmät neuleprojektit.

Ompelukone sen sijaan on arvokkaampi panostus, mutta ompelukoneliikkeistä on mahdollista hankkia myös huollettu käytetty kone. Hintahaitari ompelukoneissa onkin valtava, mutta konetta ei tarvitse välttämättä omistaa itse. Ainakin pääkaupunkiseudulla useassa kirjastossa on mahdollisuus lainata ompelukonetta. 

Neulonta- ja ompelutaito voivat kuulua kaikille ja mahdollisuuksia harrastaa löytyy monelle budjetille. Sinusta ei tarvitse tulla mestarineulojaa tai -ompelijaa voidaksesi tehdä itsellesi asusteita ja vaatteita, joita voit kantaa ylläsi ylpeänä ja itsevarmana. Voit myös itse päättää kuinka usein tai harvoin neulot ja ompelet ja kuinka pienen tai suuren osan kapselipuvustostasi valmistat itse. Eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Parhaimmillaan neulonta ja ompelu ovat harrastuksia, jotka rentouttavat ja hellivät mieltä niin, että voit samalla saada jotakin konkreettista aikaan ja nähdä työsi jäljen heti – ja tietenkin saada oman kättesi jäljen näkyviin myös oman, persoonallisen kapselipuvustosi kautta!

Mitä voisit neuloa tai ommella itse omaan kapselipuvustoosi? Ovatko käsityötuntien opit vielä kirkkaina mielessäsi, vai vaatiiko muisti hieman virkistämistä? Kerrothan kommenteissa, mitä ajatuksia ja kysymyksiä artikkeli sinussa herätti!

 

Kirjoittajasta:
Johanna Ikonen on neulonnan ja ompelun verkko-opettaja, joka auttaa naisia personoimaan vaatekaappinsa sisältöä ensimmäisestä silmukasta ja pistosta lähtien. Johannan löydät osoitteesta https://knitlishandsew.com/

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.