Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

Bettinan vaatekaappi - loskakapseli

Maaliskuun blogivieraamme on Bettina, 26-vuotias sporttinen sinkkunainen Helsingistä. Työ nuorisotalolla vaatii vuoroin sekä käytännöllistä ja rentoa pukeutumista että siistiä toimistoluukkia. Vapaa-ajallaan monipuolisesta urheilusta pitävä ja radalla viihtyvä Bettina käyttää pääasiassa sisä- ja ulkoliikuntavaatteita ja baarivaatteita.

Lähtötilanteessa vaatekaappeja ei oltu käyty läpi n. 3 vuoteen. Uusia vaatteita oli ostettu ja tungettu ne edellisten eteen. Hyllyjen takimmaiset vaatteet eivät olleet käytössä. Hyllyt olivat niin tukossa, että ovi ei mahtunut aina kiinni ja jos tilanne olisi jatkunut samanlaisena kaappitilaa olisi pian pitänyt etsiä makuuhuoneen ulkopuolelta. Kaappeihin ei ollut realistista suunnitella tekevänsä perusteellista raivausta yhdessä illassa. Siksi raivausurakka jaettiin pienempiin osatavoitteisiin, jotka olisi mahdollista saavuttaa työpäivän päälle. Tässä urakan ensimmäinen osa.

 Lähtötilanne. Lisäksi vaatteita oli kahdessa tankokaapissa ja parissa lipastonlaatikossa.

Ensin määriteltiin tämänkertaisen raivauksen tavoite ja Bettinan tyyli.

Tavoite: sisävaatteiden raivaus (pl. liikuntavaatteet, juhlavaatteet, alusvaatteet) ja "loskakapselin" kokoaminen. (Loskakapseli = kapselipuvusto, joka on käytössä loskaisen vuodenajan kunnes lumet sulavat.) Tämä tavoite valittiin siksi, että sen totetutuminen tulisi helpottamaan arkielämää eniten. Helpompi arki kannustaa jatkamaan raivausta.

Tyyli: Casual. Tyypillinen asu on aamuvuoroissa farkut + toppi + siisti paita ja iltavuoroissa farkut + toppi + huppari.


Aloitimme tyhjentämällä kaikki sisävaatteet sängylle. Vaatteet lajiteltiin pinoihin: housut, hameet, topit, t-paidat, pitkähihaiset, neuleet, hupparit. Tällä kertaa ei otettu käsittelyyn ollenkaan juhlavaatteita, alusvaatteita, yövaatteita, ulkovaatteita, asusteita tai liikuntavaatteita.

Sängynreunalle jätettiin tilaa kapseliin tuleville vaatteille.

Kapselin kokoaminen aloitettiin kivijalkavaatteiden valitsemisella. Kysyin Bettinalta, mitä hän ajatteli laittaa kyseisellä viikolla töihin päälle. Parit housut, topit, neuleet ja hupparit löytyivät helposti. Näiden viereen Bettina valitsi lisää vaatteita, joita on käyttänyt viime aikoina paljon ja joita haluaisi käyttää lähiaikoina. Kapseli rakentui nopeasti.

Vaatteiden määrässä otettiin huomioon kahden viikon pyykkäysväli. Kun kapseli oli lähes valmis, Bettina halusi vielä lisätä siihen väriä muutamalla topilla ja ottaa mukaan pari hametta sekä niiden kaveriksi legginssit. Hän haluaisi käyttää enemmän hameita, mutta legginssien ja yhteensopivien paitojen löytäminen on ollut liian vaivalloista. Kapselipukeutuminen onkin oiva tapa lisätä sellaisten vaatteiden käyttöä, jotka muuten jäävät kaapin pohjalle.

Kapseliin tuli 30 vaatetta: 4 hupparia, 4 housut, 2 hametta, 2 legginssit, 5 mustaa toppia (toimivat myös yöpaitoina), 7 värillistä toppia ja 6 siistiä paitaa.

Kun kapseli oli koossa, valittiin sille säilytystila. Toimivassa käyttövaatekaapissa vaatteet ovat helposti nähtävissä ja otettavissa. Kapseli päätettiin sijoittaa lipaston laatikkoon. Yhdessä lipaston laatikossa oli ennestään puolipitoisten vaatteiden paikka, joten oli luontevaa viikata kapseli sen alla olevaan laatikkoon. Kapselilaatikon alapuoliseen laatikkoon päätettiin koota urheiluvaatekapseli seuraavalla raivauskerralla. Alimmassa laatikossa on alusvaatteiden ja sukkien paikka. Nyt Bettinan ei tarvitse arkiaamuna avata vaatekaappien ovia lainkaan, vaan eniten käytössä olevat vaatteet ovat kaikki lipastossa.

Koko kapseli mahtui mukavasti yhteen lipastonlaatikkoon. Vas. farkut, legginssit ja hameet. Kesk. siistit paidat ja topit. Oik. hupparit.

Viimeinen tunti käytettiin kapselin ulkopuolelle jääneiden vaatteiden suurpiirteiseen karsintaan. Yksi kassillinen kesävaatteita lähti kellariin säilöön ja yhden ison IKEA-kassillisen verran valikoitui kierrätykseen. Tämä oli pikainen alkukarsinta ja sitä jatketaan toisella kertaa. Vaatteista valittiin kierrätykseen vain ns. helpot poistot: reilusti liian pienet, liian suuret, loppuun kulutetut ja täysin väärän tyyliset vaatteet. Loput viikattiin suurpirteisesti kaappeihin odottamaan seuraavaa raivaussessiota.

Kesävaatteet lähtivät kellariin odottamaan kesää.
 
Ensimmäinen kirppissatsi. Lisää tulee varmasti ensi kerralla.
 
Ikean tilaihme kätkee nyt sisäänsä (ylhäältä alaspäin) korut, puolipitoiset vaatteet, kapselipuvuston, urheiluvaatteet (tulossa) ja alusvaatteet+sukat.
 
Lopputulos kaapin puolella. Puuhaa riittää vielä pariksi illaksi.
 

Aikaa kului 2,5 tuntia, josta

  • 20min alkukeskustelu ja kaappien tyhjennys
  • 40min kapselipuvuston kokoaminen
  • 30min uuden viikkaustavan opettelu ja kapselin viikkaaminen lipastoon
  • 1h jäljelle jääneiden vaatteiden karsiminen
 
Bettinan elämää ja asuja voi seurata Instagramissa @bettybirgitta
Tulossa: Bettinan vaatekaapin raivaus osa 2 - urheilukapseli ja baarikapseli

 

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.