Kapselipukeutuminen Verkkokurssi Konsultit Värianalyysi Luennot Blogi Konsulttikoulutus Ota yhteyttä Kauppa Brändivalmennus Vaatekaappi Workshop Kirjaudu sisään

3 syytä miksi vaatekaappi ei pysy siistinä

Onko sinulla tapana tehdä vaatekaapin raivausta kerran-pari vuodessa? Jos ihmettelet, miksi raivattu kaappi ei säily kauaa siistinä, niin lue alta, mistä se tyypillisimmin johtuu. Sekä ennen kaikkea, mikä tilanteeseen auttaa.

1. Liikaa vaatteita suhteessa säilytystilaan

Monet ovat tottuneet ratkomaan kodin haasteita hankkimalla lisää säilytyskalusteita. Mutta tällöin ei yleensä hoideta ongelman juurisyytä - sitä, että tavaraa on yksinkertaisesti liikaa.

Jos vaatepinot ovat niin korkeita, ettei käsi mahdu kunnolla ottamaan pinosta mitään, ei pinoon tule myöskään aseteltua siististi viikattuja vaatteita. Päädytään sullomaan vaatteet sinne mihin ne milloinkin sattuvat mahtumaan. 

Tähän auttaa karsiminen. Pohdi, onko sinulla vaatekaapissa esimerkiksi sellaisia vaatteita, jotka ovat väärän kokoisia, tai nykyiseen elämäntilanteeseesi tai tyyliisi sopimattomia. Hyvä keino on myös lähteä liikkeelle jostakin helposta, vaikkapa sukka- tai alusvaatelaatikosta. 

Yksinkertainen keino saada lisää tilaa vaatekaapin paraatipaikoille on raivata vuodenaikaan sopimattomat vaatteet reserviin, eli pois silmistä. Suomalaisessa kapselipukeutumisessa vaatekaapin sisältö koostetaan erikseen neljälle vuodenajalle: kevätkapseli (maalis-touko), kesäkapseli (kesä-elo), syyskapseli (syys-marras) ja talvikapseli (joulu-helmi). 

2. Oma tyyli on epäselvä

Jos et oikein tunne tyyliäsi, päädyt helposti ostamaan vaatteita hetken mielijohteesta. Ja sitten ihmettelet vaatekaapillasi, miksi sieltä on niin hankala löytää päällepantavaa. Kun yrität koostaa omannäköisiä asuja, päädyt vetämään kaapista toisistaan irrallisia ylä- ja alaosia, joihin et ole tyytyväinen. 

Pysähdy hetkeksi pohtimaan, osaisitko kuvailla omaa tyyliäsi kolmella sanalla. Jos se tuntuu hankalalta, tee alla oleva harjoitus. Tämä auttaa sinua jatkossa niin vaatteiden hankinnassa kuin turhasta luopumisessakin.

Ohjeet oman ihannetyylin löytämiseen

Voit käyttää apuna esimerkiksi Pinterestiä tai naistenlehtiä.

1. Selaa asukuvia ja ota talteen ne, jotka iskevät sinuun. Tässä kohtaa ei tarvitse vielä pysähtyä pohtimaan, miksi valitset juuri kyseisen kuvan.

2. Kun sinulla on runsaasti inspiroivia asukuvia kerättynä, katso niitä kokonaisuutena ja pohdi, mikä niissä on yhteistä; tietyt materiaalit, leikkaukset, värit, tyyli..?

3. Kirjoita ylös sanoja, jotka kuvaavat ihannetyyliäsi. Onko ihannetyylisi klassinen, moderni, rento, naisellinen, boheemi? Viihdytkö parhaiten luonnonmateriaaleissa, mustavalkoisissa graafisissa vaatteissa, tai hulmuavissa helmoissa?

4. Vasta kun sinulla on selkeä käsitys ihannetyylistäsi, kannattaa suunnata katse omaan vaatekaappiin. Pohdi, mitkä vaatteistasi ovat ihannetyylisi mukaisia, ja mitkä sen ulkopuolella. Samalla voit karsia niitä vaatteita, jotka eivät vastaa sitä, miten haluaisit jatkossa pukeutua, sekä tehdä ostoslistaa mahdollisesti tarvitsemistasi vaatteista.

3. Väärä järjestys

Säilytätkö vaatekaapissasi kaikkia paitoja yhdellä hyllyllä, housuja toisella? Tämä tuntuu äkkiseltään loogiselta, mutta ei välttämättä ole sitä. 

Kuvitellaan hetki tilannetta, että olet lähdössä töihin ja avaat vaatekaappisi ovet. Ovatko kaikki paidat relevantteja työpukeutumisessasi? Entä kaikki housut? Vaikka pystyt kohtuullisen helposti luettelemaan, mitkä vaatteet ovat "työkelpoisia", mikset helpottaisi jo lähtötilannetta niin, että pukeutuessasi töihin näkisit rajatumman määrän vaatteita (ylä- ja alaosia), jotka kaikki ovat töihin sopivia ja keskenään helposti yhdistettävissä? 

Kapselipukeutumisessa vaatteet järjestetään kaappiin elämän aktiviteettien mukaan. Erilaiset "minigarderobit" voivat olla esimerkiksi työvaatekapseli, kotivaatekapseli, harrastusvaatekapseli jne. 

Kapselipukeutujat suosivat lisäksi pystyynviikkausta sekä säilyttävät mahdollisuuksien mukaan ainakin pääkapselin vaatteita henkarilla. Kannattaa muistaa, että kaikilla kapselin vaatteilla tulisi olla yhtä suuri mahdollisuus päätyä päälle, joten älä laita yhdelle henkarille enempää kuin yksi vaate. 

 

Saitko vinkkejä omalle vaatekaapillesi? Tähän teemaan sukelletaan huomattavasti syvemmälle Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssilaisten kanssa.

Lue Tyylikäs ja toimiva vaatekaappi -verkkokurssista ja liity mukaan kurssille laittamaan vaatekaappisi kuntoon, kun kurssi järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2024!

Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Tilaa ilmainen kapselipukeutumisen miniopas sähköpostiisi!

Tilaa tästä
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.